Felmentették a vád alól a tüntetőket

október. 8. 2005. 2:02 Nemzeti Jogvédő Hírek

Magyar Nemzet, 2005-okt.-08 szombat 2. oldal

Noha a rendőrség 2003. december 1-jén hatalmas erőkkel vonult ki a Gesztenyéskertbe, a költséget és fáradságot nem kímélő fellépés a jelek szerint nem hozta meg a várt eredményt. A Budai Központi Kerületi Bíróság tegnap két tüntetőt felmentett a rendzavarás szabálysértése alól, további 49 demonstráló ügyét a következő hetekben tárgyalja: [Kulcsár Anna]

Lelkiismeret '88 azért hirdetett tüntetést a Medgyessy-Nastase-találkozó első évfordulójára, mert tiltakozni kívánt a két vezető nemzeti érzékenységet sértő budapesti pezsgős koccintása ellen. A demonstrálók a Gesztenyéskertből a Jagelló úton át a miniszterelnök Stromfeld Aurél utcai villájához akartak menni. A rendőrség megtiltotta ezt; arra hivatkozva, hogy aránytalanul zavarnák a közlekedést. Néhány nap múlva a szervezők további három kérelmet adtak be, jelezve, hogy szerényebb létszámmal, későbbi időpontokban; három külön helyszínen szeretnének: tüntetni előbb a Gesztenyés-kertben, majd a Jagelló úton, végül a ház előtt jelenne meg egy-egy kisebb csoport.

A rendőrség a három új ügyben nem hozott hivatalos tiltó határozatot, hanem levélben tájékoztatta a szervezőket, hogy kérelmeik azonosak az elutasított elsővel – a helyszíneken nem jelenhetnek meg. Amikor az emberek mégis összegyűltek a téren, a rendőrség fel­oszlatta a tömeget. Ötvenegy résztvevőt rendzavarás címén bevittek és bíróság elé állítottak: A Budai Központi Kerületi Bíróság a héten két demonstráló ügyében jogerős felmentő ítéletet hozott.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője, az egyik eljárás alá vont személy védője elmondta, megálla­pították, hogy a résztvevők nem tanúsítottak kihívóan közösségellenes magatartást. Botrány nem volt, a kiabálás, hangoskodás pedig velejárója a tüntetésnek. A további 49 résztvevő ugyanilyen ügyét a következő hetekben tárgyalják.

A bíróság korábban úgy határozott, jogellenes volt a tüntetés feloszlatása, mert a három újabb bejelentés nyomán a rendőrség nem hozott tiltó határozatot. Levélben pedig nem lehet megtiltani a gyülekezést.

Az eljárás december elején a Fővárosi Bíróságon folytatódik, ugyanis hatásköri vita miatt az FB veszi át az ügy vizsgálatát.