2009. március 26-án folytatódik a 2008. július 5-i tüntetésen részt vett közalkalmazott munkaügyi pere

március. 25. 2009. 17:17 Tárgyalási Napló

Az ügy lényege, hogy a bölcsész végzettségű szociális munkás közalkalmazott, K. Csaba magánszemélyként a szabadidejében 2008. július 5. napján részt vett egy magánszemély által törvényesen bejelentett, a rendőrség által tudomásul vett és biztosított utcai demonstráción. A rendezvény kapcsolódott a ,,Meleg Büszkeség Napja” alkalmából tartott rendezvényhez, de nem annak megzavarására irányult. A rendezvényen történő megjelenésével nyugodtan és méltóságteljes módon tartott felvonulással a közerkölcsöt sértő magatartásformákra és a keresztény vallást sértő megnyilatkozásokra kívánta felhívni a figyelmet, nyíltan vállalva és kiemelve heteroszexuális nemi identitását és konzervatív-keresztény értékrendjét. A rendezvényt saját elhatározásából, annak végét meg nem várva, a rendőri intézkedések kezdete előtt elhagyta.

Munkáltatója értesült a rendezvényen történő részvételéről, majd több megbeszélésen is kifogásolta a rendezvényen való részvételt, utalva arra, hogy az nem összeegyeztethető a szociális munkás munkakörrel, nem felel meg a szakmai normáknak és bizalmi válságot idéz elő. Bár ezt az álláspontot a munkáltató semmilyen szakmai szabállyal konkrétan megindokolni nem tudta, két alternatívát irányozott elő: a közös megegyezéssel történő közalkalmazotti jogviszony megszüntetés, vagy a más munkacsoportba történő átirányítás.
Gondolkodási idő kérése után K. Csaba határozottan elutasította a közalkalmazotti jogviszony megszűntetését, mire a munkáltató az általa nem ismert utcai szociális munkakörbe helyezte át.

Jogvédő Szolgálatunk bízik abban, hogy a bíróság kellő súllyal mérlegeli az egyenlő bánásmóddal szemben álló, rendeltetésellenes joggyakorlásnak minősülő, diszkriminatív munkáltatói eljárást és megállapítja az intézkedés jogszerűtlenségét, valamint méltányos kártérítést.

A tárgyalás helye: Fővárosi Munkaügyi Bíróság, Budapest, II. ker. Gyorskocsi u. 52. fszt. 3.
A tárgyalás ideje: 2009. március 26. 8:30 óra.
A felperes képviseletét a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja, dr. Gyurta Tibor ügyvéd látja el.